donderdag 23 oktober 2014

ITALIAANSE KLASSIEKER: VITELLO TONNATO


Ik HOU van vitello tonnato! Gebraden fricandeau met tonijnmayonaise en kappertjes. Het is dan ook één van mijn favo voorgerechtjes. Je hoeft het niet perse als een voorgerecht klaar te maken. Beleg een witte ciabatta en eet het eens als lunch.

Omdat het net wat minder vaak voorbijkomt dan bijvoorbeeld de carpaccio van ossenhaas is het leuk om mensen hiermee te verassen. Het fijne is dat het binnen 10 minuten (misschien wel 7!) op tafel staat. En dan nog een pluspunt: je hebt geen fornuis, oven, pannen of andere keukenspullen nodig. Eigenlijk een mixer voor de saus.. maar mocht je deze niet in huis hebben, dan mix je de saus toch gewoon grof met een lepel. Alles kan! Hieronder mijn gebruikelijke receptje voor het voorgerecht.

Wat heb je nodig?
(voor 4 personen)
  • 200 gram gebraden kalfsfricandeau (in plakken)
  • kleine zak rucola
  • 1 blik tonijn in olie
  • 5 eetlepels mayonaise 
  • 4 eetlepels kappertjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • peper en zout

Hoe maak je dit klaar? 
1. Pureer de tonijn met olie, mayo, de helft van de kappertjes en de citroensap tot een gladde saus. Breng de saus op smaak met peper en zout. 
2. Verdeel de plakken fricandeau over de borden en bestrijk met de tonijnsaus. Bestrooi met de overige kappertjes en garneer met de rucola. Serveer eventueel met wat sneetjes geroosterd brood.

Natuurlijk is Italië de place to be om goddelijke vitello tonnato te eten. Die op onderstaande foto at ik in Toscane. Er is weinig fricandeau te zien want ze overspoelen 'm met de saus. Helemaal niet erg want de plakken zijn wat dikker. Zo hoort ie dan ook te zijn volgens traditioneel recept.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten