Waar kun je zo lekker eten als in Italië? Nergens! Of je nou in een wereldstad als Milaan bent, in een afgelegen dorpje in Toscane, op een mooi eiland als Sardinië.. Overal kun je er terecht voor culinair genot. En overal weer op een andere manier.
Afgelopen zomer bezocht ik Toscane.. En vorige week was dan eindelijk Sardinië aan de beurt. Een echte aanrader! Wij verbleven in het plaatsje Alghero, een Italiaans stadje met Spaans-Catalaanse invloeden. Het wordt ook wel het 'kleine Barcelona' genoemd. Bij aankomst begrijp je meteen wat hiermee bedoeld wordt. Door de architectuur maar bijvoorbeeld ook door de straatnamen die zijn weergegeven in het Italiaans én Spaans. Ook de keuken kent nog Spaanse invloeden. Met een huurauto reden we vanuit Alghero naar onder andere Sassari en Bosa. De kleurrijke huizen, welke omringd worden door palmbomen, geven deze plaatsen (vooral Bosa) een vrolijke, zomerse uitstraling.
Het eten past goed bij deze sfeer. Sardinië kent, waar je ook bent, dezelfde specialiteiten, zowel de vis- als vleesgerechtjes. Vijf dagen lang genoten van pizza, pasta, en antipasti! Typisch Sardijnse gerechten zijn een antipasti worst-kaasplankje, gefrituurde vis, gnocchi, flinterdun en krokant brood (Pane Carasau), risotto di mare, pasta met bottarga en natuurlijk Sardientjes. Hieronder de toppers!
1.
Italianen beginnen altijd en overal met antipasti. Dit plankje met koude gerechtjes, waaronder Parmaham en pecorino kaas, is een populair gerecht in Sardinië. Pecorino is een typisch Sardijnse schapenkaas. Lijkt een beetje op geitenkaas, super lekker dus!
2.

Deze vind je bij de voorgerechtjes op de kaart. Een gefrituurde vis-combi bestaande uit inktvisringen, gamba's en witvis. Lekker fris met citroensap..
3.
En dan over op de hoofdgerechten.. Romige cannelloni met ricotta, pomodori tomaat en spinazie is één van de favorieten onder de Sardijnen. Ook ravioli kun je bijna altijd wel op de menukaart vinden. Parmezaanse kaas geeft de finishing touch bij dit soort pastagerechten.
4.
Gnocchi (deegballetjes op basis van aardappel) met stukjes worst, spinazie en een roomsaus. We proefden ook een andere populaire variant, die met ricotta en tomaat.
5.
De beroemde spaghetti con la bottarga. Bottarga is de viskuit van een harder, een Sardijnse vis. Het is een kaviaarachtige specialiteit en wordt vaak in pasta verwerkt met veel knoflook, olie en peterselie. Een simpel gerecht maar het heeft gewoon niet meer nodig dan dit..
6.

Risotto di mare: een perfecte Italiaanse risotto gevuld met zeevruchten waaronder mosseltjes en inktvis. Kan niet missen in Italië! Maar extra lekker als het vers uit het water van Sardinië komt..
Met weinig ingrediënten koken Italianen, in dit geval Sardijnen, de meest smaakvolle gerechten. Het fijne is dat je het gemakkelijk en binnen no time kunt klaarmaken. Oftewel, je kunt er anderen, en misschien zelfs jezelf, mee blijven verassen..
CIAO!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten